КАК ДА СТРОЯ УСПЕШНО СПОРЕД БЮДЖЕТА СИ?


строеж-къща-цена

Бюджетът на една сграда е разтеглива величина, която започва в началото на процеса на създаването й от А, постепенно по време на проектирането мечтите и възможностите се увеличават до Б, а накрая реалното строителство излиза В или Г.

Това е масовата практика, особено при хора, които нямат досегашен опит.

 

Как да се включим в бюджета си все пак и да се предпазим от неконтролирани промени по време на строителство?

 

Тук ще ти предложим няколко успешни тактики при строителство на сграда, за които винаги съветваме клиентите си:

  • Избери си подходящ терен.

Освен всеизвестните проблеми за наличието в парцела на ток, вода, канал, теренът е константа, с която архитекта трябва да се съобразява. Проектът следва формата и наклона на терена и тук е един от капаните, в които можеш да попаднеш.

Ако имаш органичен бюджет не е добра идея да купуваш парцел с наклон по-голям от 2-3%. Колкото и хубава гледка да предлага стръмния терен, той задължително води до много по-големи изкопни работи, укрепване, дрениране и хидроизолиране на основите, което пък от своя страна оскъпява строителството с около 30 - 40%.

  • Помисли реално каква сума имаш за строителство на сградата – с това може да ти помогне архитект, който да ти подскаже каква ще е цената на квадратен метър, конкретно за твоя случай. Голяма грешка е да четеш по форуми „Направи си сам“ или по разни сайтове, където къщите до ключ излизат по 70 000 лв и на база на тези сведения да си формираш бюджета.
  • Заедно с архитекта определете размера на сградата и функционалното й разпределение.

Тук може да предвидите етапност на строителството, ако това е подходящо за случая.

  • Не увеличавай проекта по време на проектирането, (защото имаш роднина, който е болен и може и той да дойде да живее при теб, или защото парцела позволява още по-голяма сграда).
  • Сутеренът – ако искаш по-евтини основи, по възможност недей да правиш сутерен.
  • Покривът е следващата най-скъпа част от един строеж. Колкото по-сложен е той, толкова е и по-скъп.
  • За къщите е спорен въпроса дали е по-скъпо на един или на два етажа да бъде тя.

При варианта на един етаж, грубия строеж излиза по-скъпо заради по-големите основи и покрив, но за сметка на това в този вариант няма нужда от стълбище, не се губи площ, а довършителните работи по него винаги са скъпи. Също така няма нужда от парапети за балконите и специални изолации за терасите, няма да има нужда да от специално фасадно скеле за измазване на сградата. Прави се една плоча по-малко, също така и броя на колоните е различен.

 

  • Гаражът. Ние съветваме хората с малки бюджети да оставят гаража на втори етап и да се фокусират само върху основната сграда.

За големи жилищни сгради, където трябва да се осигурят много паркоместа, е хубаво да се сложат на кантар площта и броя на жилищата и броя паркоместа, които нормално се побират под сградата, на едно ниво, и да се провери къде е точната мярка и за двете. В противен случай качеството на обитаване се влошава, а строежа излиза в пъти по-скъпо от разумното.

 


Избирайки да работят с A Vision клиентите ни получават доверен екип от опитни специалисти, които знаят къде са подводните камъни във всеки един проект и имат „ноу-хау“ как да ги избегнат. Нашите възложители могат да са спокойни, че цялото строителство ще протече безпроблемно, следвайки предварително зададения план и бюджет, а сградата ще бъде красива, комфортна и законосъобразна.

 

Ако искате да знаете повече, свържете се с нас.

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *