Интервю

архитект-Мария-Горанова-проект-проектиране-сгради-архитект-сграда-парцел-строителство

Здравей, аз съм архитект Мария Горанова.


В това интервю ще отговоря на някои въпроси, които може би те интересуват.
И така, да започваме:

- Колко дълго практикувам професията архитект и защо го правя?

Дипломиран Магистър Архитект съм от 2006г., а пълноправен член на КАБ (Камарата на Архитектите в България) от 2009г. насам, но ще разкажа и малко предистория.

Удостоверение за членство в КАБ на архитект Мария Горанова

 

Реших да стана архитект когато бях на 16 години.

Тогава учех в Техникумa по Дървообработване и вътрешна Архитектура, гр. София. Завърших го с отличие и кандидатствах в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия, гр. София. Рисувах страхотно, обаче математиката..... имаше време, в което не я знаех.

Отне ми 3 години за да вляза в мечтаната от мен специалност Архитектура, но нямаше сила, кото да ме откаже.

Когато напреднах в горните курсове започнах и работа по специалността, още като студент. Това се случи в далечната 2004 г.


След като се дипломирах, в периода 2006 г. -2008 г. работих в няколко по-малки и по-големи архитектурни студия, където натрупах своя професионален опит.


През 2010г. създадох A Vision, но имаше голяма финансова криза по същото време и стартът й се забави с няколко години.

архитект-проект-сграда-проектиране

проект на къща, пристрояване и надстрояване

През 2013г. направих проект за пристрояване и надстрояване на къщата на моите родители, което ме постави на мястото на отсрещната страна в строителния процес - инвеститорът.

Така вникнах в по-голяма дълбочина в етапите и проблемите по време на строителството на една сграда и разбрах как мога да помагам истински на хората, решили да минат по този път и да строят.

От друга страна работата ми в различните проектантски студия ми показа какви грешки и подходи в проектирането водят до големи загуби за инвеститорите и обществото като цяло.

Постепенно изградих моя печеливш подход в проектирането, с който мога да помагам на клиентите си да получават проект за законна, здрава, фунционална и красива сграда,  който е изпълним, отговаря на тяхната визия, спазва бюджета им и носи максимална печалба.


проект-проектиране-сгради-архитект-сграда-парцел-строителство-1
 

- Кои са клиентите на A Vision?

Това са хора като теб, които искат да инвестират средствата си, в недвижимо имущество сграда или парцел, или да строят за собствени нужди.

В мое лице и това на екипа, който ръководя те намират сигурен партньор, който работи в техен интерес.

Ние им помагаме като им пестим време от лутане по различни инстанции и им изготвяме проект, който им носи желаната печалба.

Сградите, които проектираме са здрави, комфортни, функционални и красиви.  Задължително спазваме сроковете за изпълнение, съобразяваме с бюджета и желаната визия от клиента.

Работим с частни лица, строители, инвеститори. Съдействаме на юристи и брокери.

 

архитект-проект-сграда-проектиране

- Какво ще бъде, ако досега не съм работила по сграда като твоята?

Моят подход е изграден на принципи, които са общовалидни:

  1. Най важното в един проект е да се зададат рамките и търсените резултати. Целта е да се постигане желаната печалба за теб. Ти споделяш своята визия, а ние като екип знаем как да зададем важните за реализацията й въпроси.
  2. Работя съвместно с теб до постигане на съвършено решение.
  3. Разработваме детайлно проекта и по този начин гарантираме неговата успешна реализация. Моят екип е изграден от доказани специалисти, а опитът ни в проектирането е над 15 години.

архитект-проект-сграда-проектиране

- Какво ме отличава от останалите архитекти?

За разлика от повечето архитекти, моята работа е ориентирана към строителния процес - решаване на реалните проблеми с цел предпазването на клиента от лоши и нерентабилни проектни решения.

Мога да направя красива сграда във всеки стил. Не се ограничавам с любими форми или течение. Всяка сграда е поставена в конкретна среда, с конкретни ползватели и предпочитам, да се съобразявам с това.

За мен архитектурата не е самоцел. Не проектирам за да видя моите проекти на корицата на някое архитектурно списание, а искам наистина да дам максимална полза на клиентите си.

Работя съвместно с възложителите, като вярвам, че така се достига до най-доброто решение.

Повечето хора се залъгват от реклами за връзките на проектанта и не отчитат факта, че той реално харчи техните пари, в не малко случаи взети на кредит.

Ние с моят екип, пестим пари на нашите клиенти с добри архитектурни решения, с икономични и в същото време здрави конструкции, с ефективно решени инсталации.

В същото време визията на сградите продължава да е красива и отговаряща на желанията на клиента. Нашите проекти са законосъобразни и получават безпроблемно одобрение в общините.


архитект-проект-сграда-проектиране
 

- Какво се очаква от теб?

Да си наясно със задачата, която искаш да ми възложиш. Най-добре работя с клиенти, които имат яснота какво искат да построят. Но имам случаи, в които клиентите не могат да си отговорят на този въпрос. Тогава започваме с това.

 

 

 


- На кого не мога да помогна?

Понякога се обаждат хора, построили сгради без документи и ме питат мога ли да им ги набавя. На такива хора не мога да помогна.


- Работи ли подходът ми?

Да. Можеш да видиш и мненията на някои мои клиенти на тази страница.


- Можеш ли да се свържеш с бивши или текущи мои клиенти за да разбереш от тях какво е да се работи с мен?

Абсолютно. Окуражавам те да прочетеш всички отзиви на мои клиенти тук. И след това може да пишеш по и-мейл на тези, от тях, които искаш да попиташ за допълнително мнение, за да разбереш какво те са получили от работата си с мен.


- Ти искаш да работиш с мен и моя екип. Какви са опциите, които имаш?

Поздравявам те за решението. Аз ще се радвам, да работим заедно. В зависимост от  специфичните нужди на всеки наш клиент, създадохме пакети с услуги.


ОК, вече знаеш кой пакет искаш. Как да започнеш?

Чудесно! Една от отличителните черти на хората, които са успешни, е това, че взимат решение бързо.  Известно е, че повечето такива хора вземат решенията си с кураж базирано най-вече и на интуицията си. Така че, ако усещаш, че това да работиш с мен, е за теб и ще ти донесе резултати, действай.

Обади се на телефон: +359889222613 или ни пиши на и-мейл: office@avisionbg.eu за да си уговориш среща с мен.


Ако не си готов да започнеш, как можеш да видиш нещата, които правя, които все пак да ти носят полза?

Най-лесният начин е като се абонираш да получаваш новини по и-мейл. За да се абонираш, въведи името и и-мейл адреса си във формата намираща се накрая на началната страница.


Ако все още имаш въпроси, може ли да ми се обадиш?

Разбира се. Ако имаш въпроси пиши на и-мейл: office@avisionbg.eu или се обади на телефон +359889222613 . Ще ти отговорим на всичко което те интересува и ще те посъветваме, кое е по-добре за теб.


Готов ли си? Да действаме!

 

архитект-проект-сграда-проектиране